środa, 20 lutego 2019

Właściwości lecznicze Aceroli

Acerola to amazońska jagoda, będąca dość podobna do acai, ale z jakiegoś powodu nie posiada takiej samej rozpoznawalności. 

Może to być silniejszy przeciwutleniacz, ma ogromną dużą zawartość fenolową i jest jednym z najbardziej silnych źródeł witaminy C na naszej planecie. Młoda acerola może mieć prawie 8% witaminy C, która jest prawie 40 razy większa niż w przypadku pomarańczy.
Niektóre związki fenolowe będące w aceroli zawierają proantocyjanidynę, galusan epigallokatechiny i epicynę. Związki te są przypominają związki obecne w związkach  w innych fioletowych produktach spożywczych, jagodach i zielonej herbacie, z których wszystkie wykazują niezwykłe właściwości lecznicze.

Korzyści zdrowotne Aceroli

Pomoc w leczeniu cukrzycy: Ostatnie badania wykazały, iż przeciwutleniacze będące w owocach aceroli mogą naprawdę pomóc opóźnić uwalnianie glukozy do układu krwionośnego. To uregulowanie insuliny i glukozy jest najważniejszym środkiem zapobiegania skokom i spadkom cukru, które mogą być ryzykowne (a nawet śmiertelne) u osób cierpiących na cukrzycę. Acerola pomaga nie tylko w zapobieganiu wystąpieniu choroby, ale także reguluje wysokość cukru we krwi u zdrowych ludzi.

Zapobieganie rakowi: Owoce Aceroli posiadają rozmaite składniki przeciwutleniaczy, w tym karotenoidy i bioflawonoidy, które ograniczają działanie wolnych rodników w organizmie. Wolne rodniki są niebezpiecznymi produktami ubocznymi metabolizmu komórkowego, które powodują, że zdrowe komórki poddane są groźnym przemianom w komórkach rakowych a również zaostrzają inne poważne choroby. Jeśli chodzi o przeciwutleniacze acerola cherry, powiązano je ze spowalnianiem rozprzestrzeniania się raka płuca u osób cierpiących na tę niezwykle częstą formę choroby.

Właściwości zapobiegające szybkiemu starzeniu: Wysoki poziom przeciwutleniaczy znalezionych w owocach acerola jest nie tylko dobry do zahamowania rozprzestrzeniania się raka, ale także do ogólnie oczyszczenia ciała z niebezpiecznych toksyn i substancji, które powodują jego choroby. Karotenoidy w aceroli pomagają chronić zdrowie oczu i poprawiają kondycję skóry, podczas gdy bioflawonoidy przyczyniają się do zwiększenia funkcji poznawczych i przeciwdziałają powstawaniu się innych chorób związanych z wiekiem.

System odpornościowy: Owoce Acerola posiadają jedną z największych zawartości witaminy C, na którą składa się tylko camu camu ( owoce z bogatym źródłem makro- i mikroskładników odżywczych). Dla osób, które pragną wzmocnić swój system odpornościowy, owoce aceroli w cotygodniowej dadzą nam możliwość odczuć niezwykłą poprawę. Witamina C wspomaga powstawanie białych krwinek, które są główną linią obrony przed ciałami obcych i patogenami. Co więcej, witamina C jest kluczowym składnikiem kolagenu, znaczy to, że organizm może szybciej się kurować i uzdrawiać komórki, naczynia krwionośne, narządy i tkanki przed chorobami lub uszkodzeniami.

Metaboliczne problemy: Aby utrzymać organizm na dobrym poziomie, powinno się kontrolować metabolizm. Jedną z kluczowych grup witamin, do których należy to jest rodzina witaminy B. Te witaminy, w tym niacyna, ryboflawina i kwas foliowy pomagają regulować procesy hormonalne i metaboliczne, aby zapewnić poprawne działanie organizmu.

Zdrowe serce: Jako bogate źródło potasu, podobnie jak wiele soczystych owoców, również acerola może również wpłynąć korzystnie na zdrowe serce. Potas jest lekiem rozszerzającym naczynia, pomaga złagodzić obciążenie układu sercowo-naczyniowego, rozszerzając naczynia krwionośne i zwiększając przepływ krwi, zmniejszając ciśnienie krwi. Może to zmniejszyć ryzyko pojawienia miażdżycy tętnic, co również zapobiega zawałom serca i udarom mózgu. Bogata różnorodność przeciwutleniaczy pomaga utrzymać układ sercowo-naczyniowy bez nadmiaru cholesterolu i wolnych rodników tworzących stres oksydacyjny.

Przetwarzanie pokarmu: Chociaż owoce aceroli nie mają tak wielkiej ilości włókna jak dożo innych owoców, to cały czas są znaczące i z powodzeniem, mogą pomóc zwiększyć uzdrowić układ trawienny. Błonnik spożywczy powoduje gładkie przechodzenie pokarmu przez {układ|przewód| pokarmowy, który zmniejsza zaparcia, wzdęcie, biegunkę, skurcze i poważniejsze problemy, takie jak wrzody żołądka. Ponadto błonnik pokarmowy pomaga również wyczyścić szkodliwy cholesterol z serca.

Na rynku zakupić można tabletki zawierające wyciąg z owoców Acerolii. Zazwyczaj zalecane jest zażywanie 1 tabletki dziennie, popijając szklanką wody. Kapsułkę należy przyjmować podczas lub po jedzeniu. Jeżeli organizm jest wycieńczony wolno jest zwiększyć dawkę do trzech pastylek w ciągu dnia. Kapsułki dostępne są w opakowaniach od 30 do 120 tabletek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz