środa, 20 lutego 2019

Dieta na stres oksydacyjny

Prowadzisz szybki tryb życia, nie masz chwili na relaks i często się stresujesz? Jeśli nie uprawiasz sportu i źle się odżywiasz, jesteś wystawiona na stres oksydacyjny.

Zobacz, czym się charakteryzuje i jakie są jego skutki.

Czym jest stres oksydacyjny?

Stres oksydacyjny powstaje w wyniku zaburzenia równowagi w organizmie, kiedy wolne rodniki zdobywają
dużą przewagę nad usuwającymi je antyoksydantami. Procesy metaboliczne zachodzące w naszym organizmie powodują powstawanie wolnych rodników, czyli cząsteczek posiadających wolny elektron.
Stres oksydacyjny może powodować takie choroby jak: miażdżyca, przewlekła obturacyjna choroba płuc, cukrzyca, choroby serca, stany zapalne, choroby neurodegeneracyjne (Parkinson, Alzheimer), reumatoidalne zapalenie stawów.

Przyczyny i przejawy

Dynamiczny styl życia, duże spożycie przetworzonej żywności, zabrudzenie środowiska i duża dawka stresu to najkrótsza droga do powstania stresu oksydacyjnego. Początki są bardzo niewinne i odznaczają się najczęściej bólem głowy, problemami z trawieniem, zaparciami, kłopotami tkanki skórnej a także bólami mięśniowymi i stawowymi. Organizm przesyła sygnał, że coś jest nie tak. Nie ignoruj go, bo być może jest to zaczątek stresu oksydacyjnego. Kolejnym etapem jest obniżenie ilości składników odżywczych we krwi. Skutkiem stresu oksydacyjnego jest tworzenie się stanów zapalnych. O jego obecności w organizmie mogą świadczyć również: wysoki poziom cholesterolu LDL we krwi czy szybkie starzenie się tkanki skórnej.

Dieta

Sposób na sukces. Jeżeli będziesz żywić się w odpowiedni sposób, możesz uniknąć skutków powodowanych przez stres oksydacyjny. Dobrze ułożona dieta powinna zwiększać odporność organizmu a także zawierać antyoksydanty. Racjonalne odżywianie nie tylko poprawia stan zdrowia, ale i samopoczucie. Warto też zastosować aktywność fizyczną, dzięki której rośnie poziom hormonów szczęścia.

Produkty bogate w antyoksydanty

Warzywa: brokuły, marchew, pomidory, zielona papryka, szpinak, pietruszka, szparagi, buraki, kapusta, brukselka, karczochy, ogórki, dynia, cebula, czerwona papryka, czosnek, groszek, fasola, soja

Owoce: jeżyny, jagody, truskawki, maliny, porzeczki, kiwi, ananas, śliwki, morele, jabłka, mango, brzoskwinie, winogrona, czereśnie, pomarańcze, grejpfrut, arbuzy, cytryna, gruszki

Pełne ziarna: owies, otręby, jęczmień, kukurydza

Przyprawy: goździki, oregano, kurkuma, cynamon, kmin rzymski, kardamon, bazylia, nasiona gorczycy, kolendra, tymianek

Orzechy: włoskie, ziemne, laskowe, migdały, pistacje

Inne: ryby i owoce morza, siemię lniane, nasiona słonecznika

https://urodoweporady.blogspot.com/2019/02/usuwanie-nadmiaru-wody-z-organizmu.html

Unikaj:
– niezdrowej przetworzonej żywności
– smażonych, przypalonych potraw (podczas smażenia powstają destrukcyjne dla zdrowia związki aminowe, obecne również w produktach przypalonych)
– napojów alkoholowych jak również papierosów
– dużej ilości cukru
– zanieczyszczonego środowiska
– stresu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz